UIT DE BAK, MAAR NU NOG AAN DE BAK
Zodra je ook maar één strafbaar feit op je naam hebt staan, is het heel goed mogelijk dat je – na je detentie – niet meer in aanmerking komt voor een baan. Je krijgt namelijk vaak geen VOG; Verklaring Omtrent het Gedrag, ofwel: bewijs van goed gedrag. Er wordt al heel snel geoordeeld dat jouw justitiecontacten een risico voor de samenleving vormen.
Tegenwoordig heb je voor haast elke baan wel zo’n Verklaring nodig. Denk maar aan (taxi)chauffeur, vuilnisman, magazijnmedewerker, pakketbezorger of glazenwasser. Met een strafblad kun je tegenwoordig dus in steeds minder banen aan de slag. Deze ontwikkeling is zorgelijk, want waarom zou je met een veroordeling voor mishandeling geen goede vuilnisman zijn? En waarom zou je als je ooit veroordeeld bent voor drugs niet als taxichauffeur of conciërge aan de slag kunnen? In welke functie kom je met een strafblad dan überhaupt nog aan de bak? Je kunt je afvragen voor wie iemand die ooit heeft vastgezeten in de functie vuilnisman, fietsenmaker of pakketbezorger eigenlijk een risico vormt.
Het Ministerie van Justitie en Veiligheid, dat de Verklaring Omtrent het Gedrag afgeeft, kijkt echter alleen naar de strafbare feiten zoals die op je strafblad. Er wordt niet gekeken naar de omstandigheden waaronder deze plaatsvonden. Ook wordt in eerste instantie geen rekening gehouden met je persoonlijke ontwikkelingen en jouw grote belang bij het vinden van een baan. Veel van onze cliënten willen na detentie hun leven serieus op de rit krijgen bijvoorbeeld door middel van een re-integratietraject of schuldhulpverleningstraject. Hiermee wordt bij het beoordelen van de aanvraag van een Verklaring Omtrent het Gedrag geen rekening gehouden. Dat is uitermate sneu en veel cliënten ervaren het niet kunnen krijgen van hun gewenste baan – zeer begrijpelijk – dan ook als extra straf.
Maar wat als dat risico er nu alleen op papier is en jij er persoonlijk van overtuigd bent dat je het vanaf nu echt anders gaat doen?
Daarom is het van belang altijd jouw kant van het verhaal goed te laten belichten en alles uit de kast te halen om het Ministerie ervan te overtuigen dat jij die baan echt wel waard bent. Vaak moet de rechter er aan te pas komen, want die is wel bereid om naar jouw persoonlijke omstandigheden te kijken. Wij hebben vaak gemerkt dat de rechter niet uitgaat van het gezegde ‘Eens een dief altijd een dief’ en de afgestrafte wel een nieuwe kans gunt. Een gespecialiseerd advocaat kan je vanaf het begin van deze procedure begeleiden om ervoor te zorgen dat je geen (juridische) kansen laat liggen en die (droom)baan niet aan je neus voorbij gaat. Gun jezelf een blanco lei!
Geertjan van Oosten
Strafrechtadvocaat bij
van Oosten-Schulz-de Korte
0 reacties