Mekkes…Hoe het begon

Ik was 22 jaar jong toen ik voor het eerst de penitentiaire inrichting Almere (helaas nu gesloten) binnenliep. Als vrijwilligster voor het Juridisch Spreekuur Gedetineerden gaf ik (bijna) elke vrijdag juridisch advies over uiteenlopende onderwerpen. Zo werd mij o.a. gevraagd hoeveel blikjes tonijn je maximaal op cel mocht hebben, of parkieten zijn toegestaan in de penitentiaire inrichting en of je je zorgverzekering moet doorbetalen als je vastzit. Wij mochten ons niet bezighouden met de strafzaak zelf, want daarvoor was de advocaat. Wij hielden ons daarom vooral bezig met penitentiaire zaken, waardoor mijn kennis op dat gebied groot is. Het liefst hielp ik met strafrechtelijke vragen, dit was voor mij dan ook de bevestiging dat ik Strafrechtadvocaat wilde worden. Inmiddels zijn wij bijna 8 jaar verder en heb ik mijn eigen advocatenkantoor: Mekkes Advocatuur.

HOE WAS JOUW EERSTE ERVARING IN DE PENITENTIAIRE INRICHTING?
Als advocaat bezoek je nooit de afdelingen en kom je niet verder dan de advocatenkamer. Dit was bij het JSG heel anders, wij liepen zelf vrij door de p.i. en ik heb dan ook veel mogen zien. De eerste keer was voor mij heel indrukwekkend; van de ietwat ongepaste opmerkingen van de gedetineerden tot de schokkende zeer kleine ruimte van een meerpersoonscel. Er wordt in Nederland vaak door mensen geroepen: “de gevangenis is bij ons net een hotel”. Ik denk zelf dat de gemiddelde Nederlander het geen dag vol zou houden in zo’n cel.

WELKE ZAAK IS JOU HET MEEST BIJGEBLEVEN UIT DIE TIJD?
Een gedetineerde vroeg mij of ontsnappen uit de gevangenis strafbaar is. Dit vroeg hij niet zomaar, want in beginsel is dit niet strafbaar in Nederland. Ik heb hier als volgt op gereageerd: Voordat u plannen gaat maken; zoals u weet kunt u niet zomaar de gevangenis uitlopen. Uw ontsnapping zal vast gepaard gaan met een strafbaar feit. Hierbij valt te denken aan het bedreigen van personeel, vernieling van deuren of anderszins.

WAT VIND JE ZO LEUK AAN DIT WERK?
In dit werk kun je heel gemakkelijk nét dat stapje extra zetten. Dat zit hem niet alleen in het juridische, maar ook het menselijke aspect. Zo had ik laatst een cliënt die geen familie in Nederland heeft en dakloos is. Het was Ramadan en hij had het kouder dan normaal, omdat hij niks mocht eten. Hij werd opgepakt in een dun shirt. De politie had helaas geen extra kleding meer. Ik bracht hem na het verhoor een warme trui, niet wetende hoe lang hij nog moest zitten. Uiteindelijk verbleef hij vier dagen op het politiebureau en zag ik hem (met trui) weer op de zitting. Hij was mij erg dankbaar hiervoor.

Mr. Julia Mekkes

strafrechtadvocaat
Mekkes Advocatuur

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sjoerd van Berge Henegouwen

Julia Mekkes
Strafrechtadvocaat bij Mekkes Advocatuur

Pin It on Pinterest

Share This