MEET THE LAWYER – Julia Mekkes
KUN JE IETS OVER JEZELF VERTELLEN ALS ADVOCAAT?
Mijn naam is Julia Mekkes en ik ben 29 jaar oud. Ik kom uit Amsterdam. Ik sta cliënten uit hele land bij, voor mij is reizen geen enkel probleem. In Amsterdam heb ik mijn studie Rechtsgeleerdheid en de Master Strafrecht gevolgd. Ik werk nu zo’n 4 jaar met heel veel plezier als advocaat. Ik maak geen onderscheid tussen zaken (groot of klein) en zet mij voor elke zaak volledig in. Ik ben een doorpakker en ben (bijna) altijd bereid mijn cliënten te woord te staan mochten zij vragen hebben.
HOEVEEL ADVOCATEN TELT JULLIE KANTOOR?
In januari 2022 ben ik mijn eigen kantoor, Mekkes Advocatuur gestart. Ik werk hier als enige advocaat, maar ik heb wel een juridisch medewerker, Lisanne.
WAT IS JULLIE EXPERTISE?
Strafrecht, jeugdstrafrecht, penitentiair recht en binnenkort sta ik ook slachtoffers bij.
WAT IS HET MOOISTE ONDERDEEL VAN JE VAK?
De dankbaarheid van cliënten. Veel buitenstaanders denken dat cliënten blij zijn als ze worden vrijgesproken en natuurlijk is dat ook zo, maar vaak gaat het niet om een vrijspraak maar om een passende straf en goede bijstand van een advocaat. Er zit namelijk niet in elke zaak een vrijspraak. Ik probeer cliënten zo goed mogelijk voor te bereiden op hun zaak en elk klein detail met hun te bespreken en uit te leggen, zodat zij niet al te zenuwachtig een zitting ingaan. Net voor de zitting herhaal ik nogmaals alle belangrijke feiten en volgorde van de zitting. Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarnaast werk ik met een review pagina en vraag ik cliënten na afronding van hun zaak deze in te vullen. Er komen meestal hele mooie recensies uit.
WAT IS HET MEEST BIZARRE DAT JE OOIT HEBT MEEGEMAAKT?
Bizar wil ik het niet noemen maar het was wel een bijzondere ervaring. Ik heb mij namelijk weleens onveilig gevoeld toen ik een cliënt bezocht op het politiebureau. Dit betrof een cliënt van een collega. Meneer was erg verward en had de waan dat ik de officier van justitie was in plaats van zijn advocaat. Er staan sinds Corona spatschermen in de advocatenruimtes van de politie, deze stond echter los en meneer was er al een tijdje mee aan het spelen. Ergens zag ik gebeuren toen hij verbaal agressief werd (tegen mij in de rol van officier) dat het scherm mijn kant op zou komen. Ik besloot toen snel op de knop te drukken om de politie mij uit de kamer te laten halen. Deze gaat namelijk alleen open vanaf de andere kant.
WELKE ZAKEN HEBBEN DE MEESTE INDRUK OP JE GEMAAKT?
Ik heb in mijn eerste jaar als advocaat-stagiaire een piketmelding gekregen van een cliënt die werd verdacht van ontuchtige handelingen met zijn ex vriendin. Meneer was gevlucht uit Syrië en er stond voor hem veel op het spel. Hij was bezig met zijn naturalisatieverzoek tot Nederlander en dit zag er goed uit voor hem. Meneer was erg geschrokken van deze verdenking en ontkende dit ten zeerste. Ik heb een brief geschreven naar de OvJ met zijn standpunt waarnaar deze zaak is geseponeerd wegens onvoldoende bewijs. Inmiddels was zijn aanvraag al afgewezen, maar door deze sepotbrief is er alsnog positief beslist op zijn aanvraag. Toen ik meneer dit vertelde hoorde ik hem huilen aan de andere kant van de lijn.
WAT ZOU JE VERANDERD WILLEN ZIEN IN HET NEDERLANDSE RECHTSSYSTEEM?
Een ding wat mag worden veranderd naar mijn mening is dat bepaalde zaken wat efficiënter en sneller mogen gaan. In veel zaken duurt alles erg lang en moet iemand lange tijd in onzekerheid wachten op zijn berechting. Dit is voor zowel cliënt als de maatschappij niet wenselijk. Het duurt vaak lang voordat onderzoeken afgerond zijn of getuigen worden gehoord. In de tussentijd kan er een hoop gebeuren en wanneer een cliënt zijn berechting in vrijheid mag afwachten is hij of zij ondertussen bezig om zijn leven weer op te pakken. Zolang de strafzaak niet is afgerond merk ik dat cliënten er dagelijks mee bezig zijn en worden tegengehouden verder te gaan met hun dagelijkse leven. Aan de andere kant heb je cliënten die het fijn vinden dat alles zo lang duurt en die hier absoluut geen last van hebben.
WAT VOOR INVLOED HEEFT CORONA OP DE ADVOCATUUR?
Ik hoop dat dit inmiddels klaar is, maar als ik het nieuws mag geloven dan komt er na de zomer weer een nieuwe golf aan. Corona heeft voor veel achterstand gezorgd. Aan de ene kant heeft dit voordelig uitgepakt voor cliënten, zo zijn er zaken geseponeerd die eigenlijk voor de rechter hadden moeten komen. Een ander voordeel; als het heel lang heeft geduurd voordat een zaak op zitting staat dan houdt de officier van justitie hier vaak rekening mee in haar strafeis en de rechter automatisch bij de strafoplegging.
ALS JE ZELF EEN JURIDISCH PROBLEEM ZOU HEBBEN, WIE ZOU JE DAN INSCHAKELEN?
In mijn dagelijkse werkzaamheden loop ik weleens tegen een ‘probleem’ aan en schakel ik vaak collega’s in. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat ik een aanvraag krijg van meerdere verdachten in een zaak, maar dat er sprake is van ‘tegenstrijdige belangen.’ Ik kan dan niet iedereen bijstaan. Dan vraag ik of een collega van een ander kantoor een van de verdachten bij zou willen staan. Ik heb een vast groepje collega’s die ik vraag om advies en diezelfde personen zou ik willen inschakelen. Al hoop ik natuurlijk niet dat ik die moet inschakelen, omdat ik zelf vastzit op het politiebureau.
WAT IS JOUW BOODSCHAP VOOR ONZE LEZERS?
Probeer van je detentie het beste te maken. Je hebt nu alle tijd, ga zover het kan je dromen achterna. Heb je altijd al iets willen studeren of een taal willen leren? Er zijn zoveel mogelijkheden tegenwoordig in de penitentiaire inrichtingen dat stilzitten zonde is!
Dit artikel is van de redactie.
0 reacties