STUDEREN: Wat is belangrijk bij een studie?

WAT IS ER BELANGRIJK BIJ EEN STUDIEKEUZE? MOET ER BIJ EEN STUDIE VEEL ‘KLOPPEN’ IN JE HOOFD OF VOLG JIJ JE HART? STUDIEKEUZE HEEFT TE MAKEN MET WAT JE STUDEERT, OP WELK NIVEAU JE STUDEERT EN WAAR JE STUDEERT.

IS HET ONDERWERP ÉCHT INTERESSANT?
Het onderwerp van een studie moet echt interessant zijn. Heb je ‘een leuke studie’ gevonden? Wees dan niet tevreden. Een opleiding, training of cursus moet boeiend genoeg zijn om voor langere tijd mee bezig te zijn. Het eerste studiejaar is voor veel mensen een lastige tijd. Je wilt monteur worden, maar in je eerste studiejaar krijg je veel brede vakken. Die algemene vakken zijn nodig om langzaam naar de specialisatie toe te groeien. Dat is soms doorbijten. Bij elke opleiding zijn er minder interessante vakken. Maar later wordt de opleiding specialistischer en komt er ook meer vrije keuzeruimte. Binnen de vrije keuzeruimte kan een student precies die accenten leggen die hij of zij interessant vindt. Wel belangrijk om eens op te zoeken hoeveel vrijekeuze ruimte er is. Waar zitten precies de verschillen tussen de ene en de andere opleiding? Dit is een veelvoorkomende en belangrijke vraag.

HOE WORDEN DE LESSEN GEGEVEN?
Er zijn verschillende manieren om een onderwerp aan te pakken. Welke lesvorm past bij je? Sommige studenten volgen graag hoorcolleges, andere studenten doen liever meer zelfstudie of projectwerk. Er zijn studenten die graag veel op het instituut zijn en ook studenten die liever zo min mogelijk contacturen hebben. Hoe worden de lessen gegeven?

HOEVEEL BEGELEIDING IS ER?
Er zijn studenten die veel begeleiding nodig hebben en studenten die het liever zelf uitzoeken. Belangrijk bij een studie is dat een student zich bewust is van de hoeveelheid hulp die er voorhanden is. Hoeveel docenten zijn er? Kun je de studentendecaan makkelijk benaderen? Een misverstand is dat er op hogere opleidingen meer begeleiding is dan op lagere niveaus. Het is wel zo dat er in het begin meer structuur is. Maar de hoeveelheid begeleiding die er is heeft vaak meer te maken met de grootte van de instelling. Ga hierbij niet af op ‘indrukken’, bij iedere opleiding is te vinden hoe de docent-student ratio is.

HOE GROOT ZIJN DE GROEPEN?
Bij sommige studies zit je met honderden in één zaal. Er zijn ook opleidingen die met kleine groepjes werken. Hoeveel eerstejaars zijn er? Wat past bij je? Ben je graag onderdeel van de massa of word je graag gezien?

PAS JE BIJ DE MEDESTUDENTEN EN DE DOCENTEN?
Een student studeert prettiger én beter als hij het gevoel heeft dat hij erbij hoort’. Ik hoor vaak van scholieren die naar een Open Dag zijn geweest, dat ze meteen een goed gevoel hadden. Of juist helemaal niet. Dit gevoel is belangrijk.

WAT IS BELANGRIJK BIJ EEN STUDIE? GEVOEL OF VERSTAND?
Sommige van bovengenoemde gegevens zijn makkelijk op te zoeken, bijvoorbeeld via www.studiekeuze123.nl. Kijk naar de opleiding en lees de ‘feiten en oordelen’. Ga niet alleen af op wat de opleiding zegt op een Open Dag. Als een enthousiaste medewerker zegt: ‘We zijn de beste universiteit van Nederland!’, controleer dan of dat ook klopt. Al iemand zegt: onze docenten staan altijd klaar voor de studenten, kijk dan wat de docent-student ratio is en vergelijk dat met andere opleidingen.

Een opleiding, training of cursus moet boeiend genoeg zijn om voor langere tijd mee bezig te zijn.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sjoerd van Berge Henegouwen
Redactie Timeys

Pin It on Pinterest

Share This