KANSEN PAKKEN IN HET RE-INTEGRATIECENTRUM
Elke Nederlandse gevangenis heeft een Re-integratiecentrum (RIC). In zo’n Binnen-RIC worden vrijwilligers en stagiaires ingezet om je te begeleiden en ondersteunen bij de voorbereidingen voor terugkeer in de samenleving.
Vaak zijn er problemen of vragen op de belangrijke thema’s: identiteitsbewijs, huisvesting, werk of inkomen, zorg en schulden. In een Binnen-RIC kun je aan die dingen werken. Je kunt op een Binnen-RIC bijvoorbeeld:
• een ID aanvragen;
• inschrijven als werkzoekende en een CV maken of sollicitatiebrief;
• een uitkering aanvragen;
• een woning zoeken;
• je schulden inventariseren en betalingsregelingen treffen;
• afspraken maken om op één van de Buiten-RIC’s verder te gaan;
Je bent en blijft natuurlijk zelf verantwoordelijk. Maar de vrijwilligers en stagiaires van het Binnen-RIC willen je graag helpen. Want al die regeldingen zijn niet altijd zo gemakkelijk voor elkaar te krijgen. Vooral niet vanuit de gevangenis.
Je kunt ook afspraken maken met mensen van buiten op het Binnen-RIC. Zo worden ook sollicitatiegesprekken gevoerd op een Binnen-RIC. En zijn er soms themabijeenkomsten van organisaties die interessant voor jou kunnen zijn.
Werkwijze van Binnen-RIC
Je kunt op een speciale ‘White-list computer’, de Reflector invullen: De test laat zien op welke leefgebieden je er goed voor staat en op welke er nog werk aan de winkel is. Het biedt je persoonlijke aanknopingspunten om mee aan de slag te gaan.
Onze vrijwilligers krijgen vaak vragen over: Wat kan ik doen om mijn woning niet te verliezen? Kan ik vast regelingen treffen om mijn schulden niet nog groter te laten worden? Ook zijn er vaak vragen over werk en VOG. Bij het werken aan de problemen kun je alleen of samen met de vrijwilliger gebruik maken van de computers en telefoons van het Binnen-RIC.
In een Binnen-RIC kun je als gedetineerde een afgesproken tijd aan je hulpvragen werken. Je kunt een vervolgafspraak maken als dat nodig is. De vrijwilliger/stagiaire registreert jouw activiteiten op het Binnen-RIC.
Het Buiten-Re-integratiecentrum (Buiten-RIC)
Als je buiten komt is de stap naar een gemeentelijk loket soms groot. Ook is er nog wel eens onduidelijkheid bij welke instantie je precies moet zijn. Daarom zijn er Buiten-RIC’s ontstaan. Buiten-RIC’s werken op dezelfde wijze als Binnen-RIC’s. Alleen ondersteunen de vrijwilligers je nu vanuit een locatie buiten de gevangenis.
Het doel van het Binnen-RIC en het Buiten-RIC is hetzelfde: een goede terugkeer in de samenleving. Het kan prettig zijn dat de hulp die tijdens detentie is opgestart in het Binnen-RIC kan worden voortgezet in een Buiten-RIC.
Niet iedere gemeente heeft een Buiten-RIC. SurAnt heeft Buiten-RIC’s in Almere, Amsterdam, Hilversum en Zaanstad. Op afspraak ziet SurAnt ook burgers uit Utrecht. Meerdere gemeenten, waaronder bijvoorbeeld Den Bosch hebben ook een Buiten-RIC. Je kunt met SurAnt bellen dan verwijzen we je door.
De Buiten-RIC’s van SurAnt
De Buiten-RIC’s van SurAnt bieden een luisterend oor. Er wordt gewerkt met vrijwilligers en stagiaires. Zo’n vrijwilliger kan lang en als maatje met je meelopen als dat gewenst is. En de vrijwilliger staat naast je. Bij ons ben je geen nummertje maar een mens!
In onze Buiten-RIC’s hebben we mensen die begrip hebben voor de problemen die je tegenkomt na een detentie. Je hoeft bij ons de schijn niet op te houden. We zullen je altijd oordeelvrij en open tegemoet te treden. Op onze Buiten-RIC’s werken ook vrijwilligers die zelf in detentie hebben gezeten.
Tijdens kantoortijden kun je zo binnenlopen voor hulp en ondersteuning. Ook als het nog een keer fout gaat blijf je welkom. Wij vinden het belangrijk dat je een tweede kans krijgt. En zo nodig een derde, vierde of vijfde …
Onze Buiten-RIC’s zijn er voor jou maar ook voor je familie, kennissen of vrienden.
De Buiten-RIC’s van SurAnt kun je bereiken via:
Amsterdam, Zaanstad en Utrecht:
020-697 33 70
Almere en Hilversum:
036-525 99 55
Wie en voor wie is Stichting SurAnt?
In de jaren ‘80 is Stichting SurAnt ontstaan door een groep vrienden die de BijlmerBajesbezoekgroep oprichtten. Ze hadden gemerkt dat gedetineerden van Antilliaanse en Surinaamse afkomst in de Bijlmer Bajes behoefte hadden aan meer sociaal contact. Al jaren is SurAnt er inmiddels voor iedere gedetineerde en ex-gedetineerde. We bieden in meer dan tien PI’s vrijwilligers voor RIC’s. We hebben enkele Buiten RIC’s waar vrijwilligers ex-gedetineerden ondersteunen op de leefgebieden. Ook hebben we verschillende projecten.
Wil je jezelf of je familie aanmelden voor een maatje? Neem dan via je casemanager of het RIC contact op met SurAnt.
Tel: 020 697 33 70
0 reacties